U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Onderwerpen
Vlaams volksvertegenwoordiger
De Vlaamse sierteelt ziet haar winstmarge per plant dalen en ook het aantal siertelers zelf slinkt. Dat is een verontrustende vaststelling in een sector die sterk op de export gericht is en dus welvaart naar Vlaanderen brengt. Vlaams parlementslid An Hermans (N-VA) kaartte de situatie dan ook aan in de commissie Landbouw: “Wanneer je de situatie van 2023 vergelijkt met die van 1980, zie je dat er maar liefst 2397 siertelers-onder-glas verdwenen zijn. Het is dus hoog tijd dat we de sierteelt op de politieke agenda plaatsen.”
De sierteelt in Vlaanderen kan sterke cijfers voorleggen. In totaal werd er vanuit België voor zo’n 600 miljoen euro aan bloemen en planten geëxporteerd naar het buitenland. Daarbij blijkt dat de Vlaamse sierteeltproducenten goed zijn voor maar liefst 90% van de totale sierteeltproductie in België. Toch kent de sector steeds minder producenten, hoewel het totale areaal niet meer daalde sinds 2013. “Ook hier horen we opnieuw de gekende verzuchtingen: administratieve lasten, hoge loonkosten, drempels voor starters, een uit de pan swingende energiekost en daarenboven een erg scherpe concurrentie vanuit Nederland. Als we een duurzame sector willen, moet het beleid hierop ondersteuning bieden,” aldus Hermans.
An Hermans ondervroeg daarom minister Brouns (cd&v) in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement over de kwestie. “De inspanningen die geleverd werden, vormen zeker stappen in de goede richting. Het aantal VLIF-aanvragen voor de opstart- en overnamesteun zijn recent verdubbeld, wat wijst op een opflakkering. We moeten nu dus doorpakken als we hier een structurele remonte van willen maken,” besluit Hermans.
Benieuwd naar het volledige debat? Klik dan op onderstaande video.